آرامیس مشاور




اوقات خوش آن بود که با تور به سر شد!

جناب حافظ می فرماید«اوقات خوش آن بود که با تور به سر شد! باقی همه بی حاصلی و بوالهوسی بود». کشیدن پای حافظ به این متن به خاطر یاد آوری این نکته روان شناسی بود که وقتی ما با دیگران هستیم، قبل از هر چیز احساس عمیق و لذت بخش پیوند با آدم ها را در خودمان زنده می کنیم. اگر با خانواده خودمان هستیم، احساس تعلق خانوادگی مان برانگیخته می شود، اگر با دوستان مسافرت می کنیم احساس تعلق به یک گروه دوستانه و اگر با چند خانواده از اقوام و آشنایان مسافرت می کنیم، احساس تعلق با یک جمع بسیار بزرگ تر ما را سر خوش می کند. همه ما می دانیم که انسان موجودی اجتماعی است و بدون این احساس پیوندها اصلاً نمی تواند زنده باشد. حالا هر چه این دیگرانی که وقتمان را با آنها می گذرانیم به ما نزدیک تر یا شبیه تر باشند این احساس پیوند خوشایند تر است.

در تورهای تفریحی و آموزشی این پیوند جور دیگری برقرار می شود، در واقع ما احتمالاً فقط تعداد محدودی از آدم هایی را که با ما به تور آمده اند می شناسیم. به همین دلیل احساس تعلق ما به جمع ممکن است کمی سخت باشد و هم از آن طرف این تورها محکی است برای امتحان مهارت های ارتباطی ما.


دور هم بودن اجباری و دور هم بودن اختیاری
احتمالاً گروه های دوستانه بیشتر احساس می کنند که به اختیار خودشان دور هم اند تا مثلاً چندین و چند نسل از اقوامکه با چند اتومبیل راهی جایی می شوند. اما وقتی که می خواهیم به یک تور تفریحی برویم. قضیه کمی متفاوت است. رفتن به تور تفریحی را ما خودمان انتخاب کرده ایم، اما آدم های تور را نه شاید فقط بدانیم که آدم هایی که باما می آیند هم سن یا هم جنس خودمان هستند. به هر حال اگر از این بخش غیر اختیاری تورها خودمان را برنجانیم، یعنی از همان اول تفریح را به خودمان حرام کرده ایم.


دور هم بودن خلاق و دور بودن تکراری
تورهای تفریحی احتمالا به وسیله تور لیدرها برنامه ریزی شده اند. اما شما هم می توانید به جای تفریح های همیشگی و تکراری، چند تا پیشنهاد خلاقانه رو کنید. مثلا می توایند پیشنهاد دهید به جای توضیحات تور لیدر، همه افراد دانسته های شان درباره یک مکان تاریخی یا تفریحی را در جمع به اشتراک بگذراند.
هوای جمع را داشته باش!
غیر از نکته های اصلی که در متن گفته شد، توجه به چند نکته کوچک می تواند دور هم بودن های شما را برای همه تان خوشایندتر کند.
1. با نظر همه افراد تور برنامه بریزید
بعضی از تورها آدم همسن و سال را به مساقرت می برد و بعضی دیگر آدم های چند نسل را دورهم جمع می کند در این جور مواقع اخلاق ایرانی ما ممکن است وسوسه مان کند و موجب شکل گیری ائتلاف های بچه گانه علیه نسل بزرگتر شود به خاطر اینکه ما جوان ها می خواهیم خوش بگذرانیم، پس هر چه ما می گوییم، همان شود اما یادتان باشد که شما دو سن کاملاً متفاوت دارید و نگاهتان به دنیا و تفریح کردن در دنیا کاملا متفاوت است. تورهای تفریحی فرصت خوبی هستند برای درک این تفاوت های نسلی و تلاش برای کم کردن فاصله ها. سعی کنید حتی در جزئیات برنامه، از موسیقی که در راه گوش می دهید گرفته تا ریتم پیاده روی در مسیر، جوری عمل کنید که هر دو نسل راضی باشند.
2. خودانگیخته باشید
برنامه ساعت به ساعت و ثانیه به ثانیه به درد فضاهای کاری می خورد نه اوقات فراغت. خیلی نگران دیرنرسیدن یا بهم خوردن برنامه تان نباشید. سعی کنید با توجه به همان راه حل اول اگر یک دفعه یک تغییر کوچک در برنامه به ذهنتان رسید (مثلا چند ساعت ایستادن در یکی از مکان های زیبای بین راه) آن را اجرا کنید. تصمیم های فی البداهه چاشنی لذت بخش سفر هستند.
3. حساس تر باشید
اگر مشغولیت های ذهنی وسط سال اجازه نمی داده که به حرف های همسرتان (حالا چه دوست و چه از اعضای خانواده) گوش دهید ، فراغت سفر فرضت خوبی برای این کار است. البته سعی نکنید که در این میان احساس های منفی نسبت به یکدیگر را رو کنید. می توانید برنامه هایی را که برای آینده دارید با هم به اشتراک بگذارید. می توانید سالی که گذشت و به خصوص تغییرات مثبتی را که داشته اید مرور کنید. می توانید خاطرات خوش را مرور کنید. خلاصه اینکه برای حرف زدن بهانه فراوان است. بهانه های خوب را انتخاب کنید و در موردش حرف بزنید.
4. همدیگر را بشناسید
می گویند دوست را باید در سفر شناخت . اتفاق های احتمالی که در همه سفرها پیش می آید می تواند ما را با شیوه برخورد طرف مقابلمان با مسائل آشناتر کند. سفر می تواند بخش هایی از شخصیت همراهانمان را به ما بشناند که تا به حال ندیده ایم. البته همیشه قضیه به فاجعه بار بودن «درباره الی» نیست! به هر حال شما می توانید از این فرصت ها بیشتر برای شناخت همدیگر استفاده کنید و یا حتی زمینه بحث در مورد علاقه ها و دل مشغولی های همراه تان را پیش بکشید.
5. در خدمت جمع باشید
سعی کنید موقعی که دور هم هستید، دیگر حاضر غایب نباشید. اس ام اس بازی را کمتر کنید. بی خیال بازی های گوشی همراهتان شوید. کمتر با تلفن تان با دیگران حرف بزنید. کمتر در موسیقی که پخش می شود غرق شوید. کمتر ساکت بمانید کمتر کتاب بخوانید و خلاصه اینکه با جمع باشد.


انسیه انجدانی، کارشناس ارشد روان شناسی