آرامیس مشاور




در ناامیدی بسی امید است!

شاید شما هم از جمله افراد ناامیدی باشید که دوست دارند تجدیدنظری در سال جدید داشته باشند.
امید عنصری حیاتی است که در کنار آمدن با مشکلات زندگی و مقاوم ماندن در برابر موانع ان به افراد کمک می کند. با وجود اهمیت امید گاه پیش می اید خود را کاملا درمانده می بینیم . اگر هم تا به حال چنین تجربیاتی داشته اید و احساس می کنید امید خود را از دست داده اید، لازم است بیشتر به فکر آینده خود باشید و ان را در وجودتان پرورش دهید.

چگونه امید خود را از دست می دهیم؟
معمولاً افراد به دلایل زیر امید خود را از دست می دهند:
• ناامیدی آموخته شده، اگر فردی تجربه بی توجهی والدین را داشته و از شیوه نادرست تربیت در دوران کودکی برخوردار باشد، تفکر امیدوارانه در او شکل نمی گیرد و با بروز کوچک ترین مشکلی در راه رسیدن به اهداف، به راحتی دست از تلاش برمی دارد.
• از دست دادن ها. افرادی که تجربه از دست دادن شخصی را از طریق طلاق، مرگ یا تغییرات دیگر دارند ، بیشتر از سایرین در آستانه ناامیدی قرار می گیرند . این از دست دادن حتی می تواند شغل مورد علاقه و یا جنبه های دیگری از هویت فرد را در برگیرد.
• قربانی شدن. وقتی فردی احساس کند مورد سوء استفاده قرار گرفته یا تحقیر شده است، به این فکر می افتد واقعاً زندگی چه معنا و مفهومی دارد؟ احساس می کند هیچ کنترلی برآنچه رخ می دهد ندارد و همیشه رویدادهای ناخوشایند اتفاق می افتند.

چگونه امید را خود احیا کنیم؟
تا اینجا با اهمیت امید در زندگی و دلایل احتمالی ناامیدی آشنا شدید. اما اگر با مشکل ناامیدی در زندگی روبه رو هستید، از طریق راهکارهایی می توانید امید از دست رفته خود با باز یابید.
• اولویت بندی اهداف: بدون شک در ابعاد بسیاری از زندگی می خواهیم پیشرفت کنیم، اما بدیهی است نمی توانیم همه چیز را با هم انجام دهیم. به عنوان مثال در موقعیت فعلی روابط تان با اطرافیان یرای شما مهم تر است یا داشتن شغلی مناسب با بهره مندی از سلامت جسمی؟ ابتدا باید حیطه های مهم تر را تعیین کنید و اهداف واقع بینانه ای، که توان رسیدن به آنها را دارید، انتخاب کنید.
• تنظیم: اگر قرار باشد هدف ها انرژی بدهند و ما را فعال تر کنند، لازم است چالش برانگیز و مهیج باشند. بدین منظور باید هدف ها را طوری تعیین که مشخص ، قابل اندازه گیری ، قابل پیگیری، واقع بینانه و با محدودیت های زمانی مناسب باشند.
• عبور از موانع: وقت برای رسیدن به اهداف تلاش می کنیم، احتمال وقوع اتفاقات پیش بینی نشده وجود دارد و لازم است خود را از قبل برای کنار آمدن با انها آماده کنیم. بدین منظور می توان از قبل درباره موانع احتمالی و روش های مدیریت آنها اندیشید و مهارت های لازم را آموخت . فراموش نکنید وجود موانع، هرگز بهانه خوبی برای دست کشیدن از تلاش نیستند.
• افکار منفی را از خود دور کنید: معمولاً وقتی در زندگی با مشکلی روبه رو می شویم، درباره شخصیت و توانای های مان افکار منفی به ذهن مان هجوم می آورند. اما در رویارویی با سختی ها و مشکلات، لازم است آنها را بیشتر ناشی از ضعف در مهارت ها بدانیم تا کمبود در هوش و استعداد . بدین ترتیب با جداسازی و بیرونی کردن دلایل شکست ، افکار منفی را از خود دور می کنیم و زندگی غنی تر، رضایت بخش تر و امیدوارانه تری خواهیم داشت.
• به خاطرات خوش گذشته بیندیشید: گاهی انسان در سختی ها و مشکلات ، گذشته خود را نادیده می گیرد و احساس می کند همیشه در بدبختی و سختی بوده است. یادآوری خاطرات خوش گذشته منبع الهام بخشی برای «حال» پراندوه ماست که می توان ما را از فشار کنونی نجات دهد.
• به آینده بیندیشید: مشکلات پیش رو تا ابد همراه فرد نخواهند ماند و بالاخره روزی به پایان خواهند رسید. بنابراین بهتر است چشم انتظار لحظه های روشن و سبز باشید و به اینده موفقیت های دلپذیر آن بیشتر بیندیشید.
• به خودتان پاداش بدهید: گاهی اوقات ممکن است سختی ها و مشکلات ، انگیزه لازم برای ادامه مسیر را از فرد بگیرد و او را دلسرد و ناامید کند. برای جلوگیری از این ناامیدی سعی کنید به خاطر دستیابی به اهداف کوچک تر، که مقدمه اهداف بزرگ تر هستند، به خود پاداش دهید و به این ترتیب انگیزه لازم برای حرکت به سمت اهداف بزرگ را زنده نگهدارید.
• زندگی نامه افرادموفق را مطالعه کنید: با بررسی زندگینامه افراد موفق در می یابیم یکی از علل مهم موفقیت آنها این است که در سخت ترین شرایط زندگی امید به موفقیت را از دست نداده اند.

سمیه عزیزی، کارشناس ارشد روان شناسی