آرامیس مشاور




اندر فواید استفاده از ماهواره

جمله عیبش تو بگفتی هنرش نیز بگو
حتما شما هم مانند من تاکنون در رسانه های مختلف شاهد بحث ها و برنامه های متعددی در باب مضرات استفاده از ماهواره بوده اید. ما هم با این عقیده موافقیم که در شرایط فعلی مضرات استفاده ازماهوراه به مراتب بیشتر از مزایای آن است، اما نباید این مسئله را فراموش کنیم که ماهواره نیز به عنوان یک فن آوری پیشرفته حتما دارای نقاط قوتی است که موجب جهانی شدن استفاده از آن شده است. با توجه به کمرنگ بودن و مورد توجه قرار نگرفتن این بعد در برنامه ها و مطالبی که به نقد استفاده از ماهواره می پردازند، در ادامه مهم ترین فواید و مزایای استفاده از ماهواره را بررسی می کنیم.


1- آگاه شدن ار پیشرفت های علمی اقصی نقاط دنیا
با توجه به سرعت بسیار بالای تولید علم در جهان و رشد و پیشرفت لحظه به لحظه تکنولوژی، وجود فن آوری ها و رسانه هایی که بتوانند این نظریه ها و تکنولوژی های جدید را در اختیار همه انسان ها در گوشه و کنار جهان قرار دهند، لازم و ضروری به نظر می رسد. ماهواره و اینترنت دو تا از برترین رسانه ها در این خصوص هستند. متخصصین می توانند با دنبال کردن برنانه های سبکه های علمی ماهواره که با رشته تحصیلی و زمینه شغلی شان همخوانی دارد، در کوتاه ترین زمان از جدیدترین اخبار و اطلاعات مربوط به تخصص شان مطلع شوند و در کار و تحصیل شان از این اطلاعات جدید بهره گیرند.
2- با خبر شدن از اوضاع جهان
یک دیگر از مواردی که موجب جذب افراد به ویژه مردان به ماهواره می شود، شبکه های خبری گسترده و متنوع آن است. شبکه های خبری ماهواره ای متعددی وجود دارد که به صورت شبانه روزی اقدام به پخش اتفاقات مهمی می کنند که در اقصا نقاط جهان روی داده است. نکته ای که در اینجا باید مدنظر قرار گیرد این است که آیا می توان به اخباری که توسط شبکه های ماهواره ای پخش می شود اعتماد کرد؟ آیا هیچ تحریف و سوءگیری در پخش اخبار انتخابی این شبکه ها وجود ندارد؟
3- آشنایی با فرهنگ و سنن کشورهای مختلف
اگر فردی به آشنایی با فرهنگ ها و آداب و رسوم کشورهای جهان علاقه داشته باشند و به علت نداشتن اوقات فراغت یا هزینه سنگین سفرهای خارجی، نتواند به همه کشورهای مورد علاقه اش سفر کند، می تواند فقط با صرف هزینه ای اندک (هزینه برق و دیش ماهواره) و اختصاص یک تا دو ساعت از اوقات روزانه خود در حالی که به راحتی روی مبل نشسته و استراحت می کند، از طریق دنبال کردن برنامه های شبکه های محلی کشور مورد علاقه اش با فرهنگ و آداب و سنن آن خط آشنا شود.
4- امکان دنبال کردن موضوعات مورد علاقه
به دلیل تعداد زیاد شبکه های ماهواره ای و تنوع برنامه های آنها، هر قدر هم که موضوعات و سرگرمی های مورد علاقه خاص باشند، باز هم به احتمال زیاد شبکه ای را می خواهید که در آن به موضوع مرود نظر شما پراخته شود. همانطور که گفته شد به دلیل متنوع بودن برنامه های ماهواره ای همه افراد خانواده می توانند از این طریق موضوعات مورد علاقه خود را دنبال کنند و برای مثال می توان به شبکه های ورزشی، هنری، سیاسی، اجتماعی و خبری اشاره کرد.
5-سرگرم کننده بودن برنامه:
یکی دیگر از فواید ماهواره سرگرم کننده بودن برنامه های آن است، که این مطلب نیز به دلیل متنوع بودن برنامه ها و جذاب بودن محتوای آنهاست. صرف نظر از مثبت یا منفی بودن محتوای برنامه های ماهواره ای ، استفاده از دکورهای جذاب، کیفیت بالای تصاویر و شاد بودن فضای برنامه ها از جمله مواردی است که موجب لذت بردن فرد از دیدن انها می شود.
6- امکان دیدن برنامه ها به زبان اصلی:
این یکی دیگر از امکاناتی است که موجب تمایل افرادی می شود که در حال یادگیری زبان ها خارجی هستند. البته در شبکه های ملی ما نیز برنامه های به زبان اصل پخش می شود ، اما معمولا این برنامه ها محدود به زبان انگلیسی هستند و زبان های خارجی دیگر را در بر نمی گیرد. دیدن برنامه های شبکه های دارای زبان مورد نظر به فرد کمک می کند با نحوه گوش مردم و استفاده روزمره از آنچه به طور نظری آموخته است، آشنا شود.
7- استفاده آسان از ماهواره و در دسترس بودن آن
یکی دیگر از مواردی که شاید بتوان به عنوان مزیت ماهواره از آن نام برد، این است که استفاده از آن به دانش خاصی نیاز ندارد پس از نصب دیش ماهواره و انجام تنظیمات اولیه توسط نصب کننده، هر فرد می تواند با انتخاب کانال مورد نظر برنامه مورد علاقه اش را تماشا کند. البته این مسئله را می توان به عنوان یکی از نقاط ضعف استفاده از ماهواره نیز در گرفت. چون باعث می شود حتی کودکان نیز خیلی سریع و راحت کار با ان را بیاموزند و گاهی از آن به طور نادرست استفاده کنند . همچنین در مقایسه با قیمت سایر اقلام، قیمت ماهواره در حدی است که تقریبا همه اقشار جامعه قدرت خرید آن را دارند.
8- قابلیت تاثیرگذاری بر طیف گسترده ای از افراد
این مورد از فواید ماهواره مختص تهیه کنندگان برنامه های ماهواره ای است، زیرا افرادی که تماشاگر برنامه های ماهواره ای هستند، فقط در حکم مصرف کننده اند و اتفاقا همین مطلب است که موجب مخالفت عده کثیری در استفاده از برنامه های ماهواره می شود. زیرا بیننده هیچ نقشی در تعیین محتوای آنچه می بیند ندارد و تهیه کننده می تواند هر آنچه دوست دارد در برنامه های خود بگنجاند. این مطلب موجب رخنه رخنه فرهنگ های بیگانه در فرهنگ خودی و از بین رفتن ارزش های بومی می شود. برای مثال می توان به سریال هایی که از شبکه های فارسی زبان پخش می شوند، اشاره کرد.
متاسفانه پژوهش ها نشان داده اند دیدن این سریال موجب سست شدن بنیان خانواده و تزلزل ارزش های آن شده است. اما نکته مهم اینجاست که تهیه کنندگان ما نیز می توانند از این فرصت استفاده کنند و با تولید برنامه های پرمحتوا و جذاب با استفاده از این فن اوری فرهنگ ما را در دنیا اشاعه دهند.

فریبا محمدی- دانشجوی دکترای روان شناسی