آرامیس مشاور




آشنایی با مهارت بیان احساسات

یکی از مهم ترین مهارت ها برای تقویت زندگی مشترک،مهارت بیان احساسات است.در رابطه با این مهارت مهم چه می دانید؟

زندگی زناشویی مانند باغچه ای که نیازمند مراقبت و نگهداری دائمی است، می بایست مورد رسیدگی و توجه قرار گیرد. یکی از مهم ترین اجزای اساسی زندگی مشترک، ارتباط است. ارتباط و مهارت های ارتباطی و چگونگی به کاربستن آن، تضمین کننده خوشختی زوجین است. همسران متعهد دائماً در حال بالا بردن سطح کیفیت زندگی خود هستند. آنها به خوبی می دانند که ارتباط موثر در استحکام و رونق زندگی آنها از اهمیت بسزایی برخوردار است و به کارگیری این مهارت ها سبب گرم شدن کانون خانواده و نزدیکی هر چه بیشتر همسران به یکدیگر می شود.

زندگی مشترک همیشه با تعارضات و اختلاف نظرها روبه رو می شود. گاهی سوء تفاهمات کوچک با بیانی صریح و درست ، می تواند از تبدیل شدن آنها به کوهی از مشکل جلوگیری کند و گاهی ابراز احساسات محبت آمیز در زمان درست می تواند اعتماد همسران را به یکدیگر تقویت کند و رابطه را برای هر دوی آنها افزایش بخشد.

اشتباهاتی آشنا
مطمئنا مواقعی پیش آمده که از دست شریک زندگی خود عصبی و ناراحت شده اید ، اما به دلایلی توان بازگو کردن این احساسات منفی را نسبت به او نداشته اید، اما باید بدانید که این مسئله وضع را به شدت بدتر می کند. بدون حل شدن این مسئله و گذر از آن، با اتفاق بعدی شما در واقع به یک بمب خنثی نشده تبدیل می شوید که با یک اشاره ، آماده انفجار است. چه بسا به بیان صریح احساسات خود و مدفون نکردن ان، دعوایی این چنینی به وجود نمی آمد. گاهی نیز همسران تصور می کنند بیان احساسات به هر شکلی نیازی است که باید برآورده شود و در نتیجه همین تصور اشتباه، احساسات خود را بدون در نظر گرفتن شرایط و نکاتی که در این رابطه مطرح است ، بلافاصله پس از تحرک و به صورت تکانشی بیان می کنند. این اتفاق غالباً در رابطه با احساسات منفی روی می دهد. اگر نگوییم بیش از بیان نکردن احساسات و خواسته های قلبی، اما به طور قاطعانه به همان اندازه می تواند به رابطه همسران آسیب وارد کند.
اما بیان نکردن درست احساسات، تنها به احساساتی که آنها را با عنوان احساسات منفی می شناسیم محدود نمی شود، بلکه در ارتباط با احساسات مثبت این مشکل می تواند به صورتی جدی وجود داشته باشد و بسیاری از همسران از بیان عشق و علاقه خود به همسرشان امتناع کرده و با بهانه هایی چون «دوست داشتن به دل است، به حرف نیست.» ، «من نمی تونم حرف دلم رو به زبون بیارم»، «اگه بگم، پرومیشه» و یا «خودش از رفتارهای من می فهمه، نیازی به گفتن من نیست»، همسر خود را از شیرین ترین هدیه زندگی مشترک محروم می کنند . درست است که عمل به دوست داشتن برادعاهای صرف آن ارجحیت دارد، اما در کنار آن، انسان نیازمند شنیدن است، بنابراین از بیان احساسات مثبت خود به شریک زندگی تان هیچ گاه کوتاهی نکنید.
شرط اساسی، بیان درست احساسات و ارتباط موثر و داشتن مهارت های مناسب در این زمینه است. اگر می خواهید زندگی شاد و موفقی داشته باشید، بهتر است برایش زمان صرف کنید و به خاطرش بیاموزید. ارتباط و گفت و گوی موثر به همسران این امکان را می دهد هر آنچه پیرامون عشق و احساسات در دلشان هست به یکدیگر بگویند. ارتباط موثر مستلزم تمرین مهارت های گوش کردن و این افکار و احساسات است. این مسئله چیزی بیش از صحبت کردن صرف است.

ابراز صریح احساسات
بسیاری از همسران اظهار می کنند که شریک زندگی شان، احتیاجات، نیازها، احساسات و حتی افکار و عقاید آنها را به خوبی می داند و در نتیجه همین تصور نیز از بیان آنها خودداری می کنند. این یک اشتباه رایج است که فکر کنید همسرتان فکر شما را می خواند. این امر موجب می شود که هر دوی شما دچار سوء تفاهمات ، آسیب و در پی آن سرخوردگی و ناامیدی شوید.

اگر چنین است ، راه حل ان آسان است:
افکار و احساسات خود را در نهایت صراحت، شفافیت و صداقت و به طریقه مثبت بیان کنید. از صحبت کردن به خاطر اینکه همسرم چه فکری در مورد من خواهد کرد، اجتناب کنید. سعی کنید هنگام بیان احساسات خود شریک خود را متهم و یا نقد نکنید. اظهاراتی مانند «برخلاف تو، من ...» یا « این به خاطر این است که تو ...» ، هر کوششی برای داشتن ارتباطی سالم و موثر را از بین می برد.

نکته طلایی: «من»
یک راه ارتباط موثر با همسرتان استفاده از عباراتی است که با من شروع می شود و بیان کننده احساسات و افکار شما در مورد رفتاری است که از سوی شریک تان سرزده است. عباراتی که با من آغاز می شود، می توانند احساسات شما راگونه ای بیان کنند که تهدید کننده نیست، زیرا روی احساسات شما به عنوان گوینده متمرکز است و قصد سرزنش کردن شنونده را ندارد. جملاتی که با «تو» شروع می شود، از جملاتی که با «من» شروع می شوند، بسیار متفاوت اند. پیام هایی که چنین عباراتی را در بردارند، حاوی سرزنش و پیش داروی نسبت به رفتار شنونده است و موجب ایجاد حالت دفاعی و خصومت در شریک شما شده و سبب می شود تعارض و کشمکش بالا بگیرد. لحظه ای فکر کنید که چه احساسی به شما دست می دهد زمانی که می شونوید فردی می گوید: «تو همیشه ...» یا «یا تو هیچ وقت ...»

مکانیزم جملات حاوی «من»
این پیام ها به همسر شما این امکان را می دهد که بفهمد شما چه احساسی دارید و چرا این گونه احساس می کنید . جملات من سه بخش دارند:
1. عبارتی است که شامل احساسات گوینده است.
2. عبارتی است در مورد رفتاری که مسبب ایجاد چنین احساسی شده است.
3. علت احساسات گوینده را بیان می کند.
شاید در ابتدا استفاده از این جملات برای شما نامانوس بیابد، اما مطمئن باشید یا کمی تمرین می توانید به خویی از این جملات استفاده کرده، منظور خود را به درستی بیان کرده و البته از فواید آن نیز بهره مند شوید.


مریم اسدی، کارشناس ارشد روان شناسی