آرامیس مشاور




فواید روان شناختی ازدواج « ازدواج شادی می آورد».

ازدواج شادی می آورد
نقش ازدواج در ارتقای بهزیستی نباید نادیده گرفته شود. افراد به دلایل متعددی ازدواج می کنند، اما بیشتر آنها اظهار می دارند که ازدواج در ارتقای سطح سلامت روان و کاهش افسردگی نقش دارد. شاید برای برخی از افراد همین وعده ها برای ازدواج انگیزه بخش باشد. در زیر به بررسی هر یک از این ادعا ها می پردازیم تا درستی یا نادرستی آنها را مشخص کنیم.

• ازدواج با شادکامی و سلامتی رابطه دارد. یک بررسی پیوسته که توسط استاک و اشلمان انجام شد وضعیت زندگی زناشویی و شادکامی را در 17 کشور با استفاده از یک نمونه 18000نفری از بزرگسالان اندازه گیری کردند و نتیجه گرفتند که زوج های متأهل شادتر از دگران هستند. این محققان انتظار داشتند که زوج هایی که با همدیگر ازدواج نکرده اند اما نزد هم زندگی می کنند در برابر افسردگی مقاوم باشند اما در تحقیقات مشخص شد که با هم بودن این افراد نسبت به افراد متأهل اثرات بسیار کمتری در برابر افسردگی دارد. آنها بعد از تحلیل نتایج و بررسی اینکه چرا ازدواج با سطوح پایین تری از افسردگی ارتباط دارد، نتیجه گرفتند که افزایش منابع مالی و سلامتی بهتر افراد متأهل مهم ترین عوامل زیر بنایی هستند.


• افراد متأهل گرایش به شاد بودن دارند.

تبیین مختلفی وجود دارد که چرا افراد متأهل نسبت به افراد مجرد و طلاق گرفته سطوح بالاتری از شادکامی و بهزیستی را دارا هستند؛
1) افراد متأهل عموما" سالم تر از افراد مجرد هستند.
2) سطح تعهد در ازدواج بیشتر است. تعهد بیشتر با میزان کمتر استرس و میزان بالاتر ایمنی ارتباط دارد.
3) ثبات اقتصادی در ازدواج بیشتر است. این موضوع با درآمد بیشتر افراد متأهل در ارتباط است که به استرس کمتر، بهزیستی و کیفیت رابطه بهتر منجر می شود.


• آیا افراد شادتر احتمال بیشتری دارد که ازدواج کنند؟

چند تبیین در این مورد وجود دارد. این تبیین ها عبارتند از: انتخاب اجتماعی وعلیت اجتماعی. انتخاب اجتماعی به معنای آن است که افرادی که ازدواج می کنند، به این دلیل که قبل از ازدواج سطح بالاتری از بهزیستی را دارا هستند، احتمال بیشتری دارد که به عنوان همسر از سوی افراد دیگر انتخاب شوند. از طرف دیگر، علیت اجتماعی به معنای آن است که ازدواج موجب این برتری ها می شود. مهم است که بدانیم انتخاب اجتماعی تعیین کننده است یا علیت اجتماعی. تحقیقات نشان داده اند که اثرات انتخاب اجتماعی نمی تواند برای همه برتری های افراد متأهل نسبت به افراد مجرد و طلاق گرفته توجیه کننده باشد. مطالعات نشان داده اند که انتخاب نمی تواند همه تفاوت های بین افراد متأهل و مجرد را تبیین کند. اما نتایج تحقیق وو، پنینگ، هارت و همکاران شان نشان داده است که مردان با بهزیستی روان شناختی پایین تر احتمال بیشتری دارد که ازدواج کنند. هرچند به محض اینکه آنها ازدواج می کنند، به طور میانگین، نسبت به مجرد ها سطح سلامت روان شان افزایش می یابد.
• ازدواج در مقابل افسردگی از افراد حفاظت می کند.

نتایج تحقیق کریستین مارکوسین بر روی میزان افسردگی متأهلان، نشان داد که افراد متأهل عموما" افسردگی کمتری دارند. یکی از نتایج مهم این تحقیق این است که درک افراد از ازدواج، میزان تعهدشان به همدیگر، و نگرش شان نسبت به ثبات ازدواج بر افسردگی تأثیر می گذارد. این تحقیق همچنین میزان افسردگی افراد قبل از ازدواج را اندازه گیری کرد. نتایج نشان داد که گرایش ها به سمت افسردگی یا شادکامی در قبل از ازدواج نمی تواند میزان افسردگی بعد از ازدواج را تبیین کند. بنابراین، مارکوسین نتیجه گرفت که چیزی در رابطه زناشویی وجود دارد که در برابر افسردگی از افراد محافظت می کند.


دکتر دانیل لیز، روان شناس و محقق انستیتو خانواده ماکزیم
گردآوری: مرکز مشاوره روان شناسی آرامیس