آرامیس مشاور




آشنایی با برخی منابع اختلاف «سرچشمه نا پیدا»

تفاوت های اعتقادی و اختلافات ناشی از آن، اتفاقی نیستند که یک شبه ایجاد شوند؛ همیشه پس زمینه ای در این باره وجود دارد.
خانواده مطلوب، خانواده ای است که زن و شوهر و در پی آن فرزندان، احساس آرامش کنند. بنابراین در خانواده ای که در ان نیازهای روحی، عاطفی، جسمی و جنسی خود را با کمک یکدیگر برآورده سازند، این آرامش را تحصیل می شود. اگر فرهنگ ازدواج به درستی در جامعه تبیین و تبلیغ شود، آسایش و آرامش را جامعه در پی خواهد داشت. در فرهنگ اسامی «آسایش» مصداق راحتی جسم و «آرامش» مصداق راحتی روح آدامی را در بر می گیرد.
افراد بسیاری هستند که در انتخاب همسر خود اعتقادات را در کمترین میزان از اولویت قرار داده و به خیال خود گمان می کنند این مسئله نقش موثری در روابط آنها با همسرشان ندارد، در حالی که اعتقادات هر فرد می تواند ارزش ها و خوب و بد شخصیت او را شکل دهد و در مجموع، این اعتقادات است که ایدئولوژی و نگرش افراد را نسبت به زندگی می سازد.

اختلافات عقیدتی و ارزشی می تواند به روش های گوناگونی پدید آید . آنچه مسلم است، اینکه اگر انتخاب شایسته و بجا و با دقت نظر انجام پذیرد، درصد بالایی از اختلافات و ناسازگاری های بعدی حذف شده و ثبات زندگی مشترک تضمین شود. در برخی اوقات نیز این نوع اختلافات به تغییرات پس از ازدواج و رویدادهای آن زمان بر می گردد. در ادامه نکاتی را مدنظر قرار داده ایم که در شناخت علل اختلافات کمک خواهد کرد.


بی دقتی در هنگام انتخاب

روان شناسان و متخصصان خانواده معتقدند که هر اندازه زن و مرد پیش از ازدواج، اطلاعات صحیح تر و دقیق تری نسبت به یکدیگر داشته باشند، بهتر می توانند موفقیت و یا شکست زناشویی خود را پیش بینی نمایند. بنابراین قبل از هر چیزی باید همسری را که برای زندگی انتخاب می کنیم، به خوبی بشناسیم. اگر این انتخاب درست و هوشیارانه صورت بگیرد، مشکلات بعدی که خواه نا خواه درهر زندگی به وجود خواهد امد، با درایت و گذشت برطرف میشود. درست است که توصیه همه کارشناسان، تلاش برای ازدواج های آسان است، اما این به معنای آن نیست که زمان کافی برای شناخت درست و آگاهانه صرف نکینم.


خطا در نگرش های انتخابی

بسیاری از افراد در هنگام انتخاب، بر ضعف ها و اختلاف های خود با شخصی مقابل آگاهی دارند اما به دلایل متعدد از این نوع تفاوتها چشم پوشی کرده و آنها را مورد اغماض قرار می دهند. عللی همچون احساسات اوج گرفته و کم رنگ شدن منطق، اهمیت دادن به معیارهای دیگری چون وضعیت بالای اقتصادی، چهره زیبا و ... می تواند در کاهش اهمیت معیارهای اصلی مانند معیارهای اعتقادی موثر واقع شود.
به علاوه بسیارند پسرها و دخترهایی که با امید به تغییر همسر آینده شان، با وی ازدواج می کنند و پس از ازدواج متوجه عدم انعطاف و تغییر پذیری او می شوند. در این زمینه کم نیستند آقایانی که به بدحجابی دختر انتخابی خود آگاهی دارند، اما با هدف تغییر او پس از ازدواج، این مسئله را نادیده می گیرند. تغییری که هیچ وقت صورت نخواهد گرفت.


تفاوت در نگرش ها و رویکردهای دینی

در بسیاری مواقع، دختر و پسر احساس می کنند تناسب لازم در زمینه های اعتقادی دارند، در حالی که پس از ورود به زندگی مشترک متوجه موارد اختلافی زیادی با همسر خود می شوند. لازم به ذکر است که علاوه بر مقید بودن طرفین به اصول مذهبی و اشتراک در این حیطه، تحقیق و پرس و جو درباره سطح تفکرات و نگرش های دینی فرد نیز لازم است.
شخصی که دین را در حدودی سطحی و ظاهری پذیرفته ، با کسی که در این زمینه مطالعات زیادی انجام داده، درباره موضع های دینی تامل نموده و در این حیطه با باور و اعتقاد درونی عمل می کند، تفاوت بسیاری دارد. بنابراین همسانی طرز تفکر نسبت به مسائل دینی می تواند از مشکلات بعدی جلوگیری کند.


نبود همسانی در تفکرات سیاسی مذهبی

شاید در گذشته ای نه چندان دور نمی توانستیم رویکردهای سیاسی را از جمله حیطه های مهم در امر انتخابی معرفی کنیم. اما فراگیری عقاید سیاسی گوناگون و گروه بندی های روشن سیاسی در سال های اخیر موجب شده مسائل سیاسی در بسیاری از موارد به اختلاف و کشمکش در میان همسران منجر شود. بنابراین خوب است دختر و پسر در مرحله انتخاب نسبت به کلیات نگرش های سیاسی یکدیگر آشنایی پیدا کنند.


تغییرات بعد از گذشت سال ها

گاهی اوقات تجربیات و اتفاقاتی که در طول زندگی پیش می اید، موجب می شود، افراد در نگرش ها و اعتقادات مذهبی خود تغییراتی ایجاد کنند. البته این جریان یا به شکلی آرام پیش می رود و یا در صورت وقوع تجربیاتی عمیق اتفاق می افتد. در بسیاری از اوقات، در صورت شناخت اتفاقاتی که موجب تغییر شده، می توان با نزدیک شدن به همدیگر از وقوع تغییرات غیر قابل کنترل در یکی از همسران جلوگیری کرده و هم دیدگاه همسران را به همدیگر نزدیک تر کرد.


فهیمه کهتری / کارشناسی ارشد روان شناسی
گردآوی: مرکز مشاوره روان شناسی آرامیس