آرامیس مشاور




میهمانی ها و جشن ها، فرصت های طلایی برای برقراری ارتباط با فرزندان

کارخانه خاطره سازی
سفره هفت سین، دید و بازدید عید، جشن تولد ، جشن سالگرد ازدواج و دیگر رسم های دیرزی و امروزی، همیشه فرصتی را برای دور هم بودن خانواده فراهم می کند. البته هر چه رسم دیروزی تر باشد، ممکن است بچه ها در مقابلش گارد بیشتری بگیرند. مثلا خیلی از بچه ها مهمانی های عید را دوست ندارند و حوصله شان سر می رود. چه طور می شود از جشن ها و مهمانی ها فرصتی برای ارتباط برقرار کردن با بچه های مان فراهم کنیم؟

دنیای خوراکی های رنگارنگ
مهمانی ها و دور هم جمع شدن ها، همیشه، فرصت خوبی برای ابتکار و تزئین دنیای خوشمره و رنگارنگ خوراکی هاست. همه به خوراکی ها علاقه دارند؛ به خصوص کودکان. آن ها در این موقعیت ها ، هر کاری را که به خوراکی ها مربوط باشد جذاب می بینند؛ از خرید گرفته تا تهیه و پخت و تزئین. وقتی خودشان داوطلب مشارکت هستند، چه فرصتی از این بهتر؟ می توانید از این فرصت برای برقراری ارتباط، با هم لذت بردن و نیز آموزش ضمنی استفاده کنید.

انتخاب خوراکی ها
در جریان مهمانی ها، باید انواع شیرینی و میوه و دسر و غذا را انتخاب کرد. سعی کنید برای تهیه و تزئین خوراکی ها فرزندتان را مشارکت بدهید.
• می توانید با هم لیستی بنویسید و بعد از بین آن ها انتخاب کنید.
• مراقب باشید آن قدرگیر این کار نشوید که انتخاب ها و علائق فرزندتان را نادیده بگیرید. در مورد انتخاب ها با هم حرف بزنید و او را تشویق کنید. می توانید دلایل خودش را شرح بدهد. وقتی می تواند خوب توضیح بدهد یا فکر خوبی دارد، وقتی خلاقیتی به خرج می دهد یا ایده جالبی دارد، حتما او را تشویق کنید.
• از کمکی که به شما می کند تشکر کنید.
• همچنین می توانید لیستی برای خرید تهیه کنید و با هم به فروشگاه ها سر بزنید. براساس لیست خرید کنید. سعی کنید این فرآیند را به جریانی لذت بخش تبدیل کنید.
• اولویت بندی های خرید و نیز بودجه مالی را که برای این کا در نظر گرفته اید با فرزندتان در میان بگذارید و او را با خود همراه کنید. از این طریق ، به منظور ضمنی، نکاتی را که باید در خرید رعایت کرد یاد می گیرد و شما را بهتر درک خواهد کرد.

آشپزی ، شیرینی پزی، تزئین ...
انواع و اقسام موقعیت های مربوط به تهیه خوراکی ها در آشپزخانه به وجود می آید ، که بچه ها واقعاً دوست دارند بخشی از آن باشند.
• سعی کیند به شیوه ای تازه و زیبا آن ها را تزئین کنید و برای همه این کارها از همه اعضای خانواده از جمله کودکان کمک بگیرید.
• ممکن است ظرف های بیشتری کثیف شوند یا صورت و دست های همه پر از مواد خوراکی شود، شاید لازم باشد زمین آشپزخانه را یک بار کامل بشویید. برای این کارها هم از همه کمک بگیرید و اجازه بدهید همه از این کارها دسته جمعی لذت ببرید.
• فراموش نکنید چنین موقعیت هایی ، ارتباطی عالی، گرم و صمیمی بین شما و فرزندان تان ایجاد می کند و باعث می شود به خانواده احساس نزدیکی و تعلق بیشتری داشته باشند.

بازی های تقسیم کار
وقتی قرار باشد مهمان داشته باشید ، حتما کارهای زیادی در خانه برای انجام هست. اگر فکر کنید همه کارها بردوش شما خواهد بود، هم خودتان خیلی کلافه و خسته می شوید، هم استرس و ناراحتی را به فرزندان تان منتقل می کنید و فرصت های خود برای آموزش و برقراری ارتباط با بچه ها را از دست می دهید. آماده شدن برای آمدن مهمان ها را به یک بازی پر از هیجان تبدیل کنید. بچه ها را در این بازی درگیر و سعی کنید با تقسیم کارها، همه چیز به موقع تمام شود. طوری برنامه ریزی کنید که برای دقایق آخر کاری باقی نماند. می توانید اصلا هدف بازی را انجام همه کارها، قبل از تماشای یک کارتون ، تا رسیدن مهمان هابگذارید. بدین ترتیب اگر کاری باقی ماند، زمانی برای جبران بدون استرس خواهید داشت. به خاطر داشته باشید اگر انتظار دارید همه کارها بی عیب و نقص انجام شوند، احتمالاً در پایان با فرزندان خود درگیر خواهید شد یا این که باز مجبور می شوید همه کارها را خودتان برعهده بگیرید. قدری در این مورد انعطاف پذیر باشید.

لحظه های افزایش اعتماد بنفس
در حضور مهمان ها یا وقتی به مهمانی می روید، فرصتی عالی برای تعریف از فرزندان خود خواهید داشت. تعریف های تان باید واقعی و از ته دل باشند تا فرزندان آن را باور کنند و البته احساس فشار نکند. از آن چه واقعاً در فرزنداتان هست تعریف کنید، شاید نمره های خوبی نمی گیرد، نقاشی های خوبی می کشد، شاید درد ورزش حرفه ای نیست، حساب کتاب را به خوبی یادگرفته است ، شاید می تواند ماجرایی را به خوبی تعریف کند ، با دیگران به خوبی ارتباط برقرار کند، خیلی مهربان است، یاد گرفته یک دسر ساده درست کند، یا ... هر رفتار خوبی که فرزند شما دارد، می تواند عاملی برای تعریف از او و تشویقش باشد. با این کار، نشان می دهید از او حمایت و به او افتخار می کنید و نیز باعث می شوید دیگران با تعریف و توجه، اعتمادبنفس او را بالا ببرند. البته، نباید در این کار افراط کنید یا این که فقط موفقیت های آن چنانی او را ببینید . رفتارهای ساده و معمولی که در آن ها موفق می شود و نتایج متوسط هم می توانند بهانه های خوبی برای تشویق باشند . مراقب باشید به فرزندتان بیاموزید پشتکار و تلاش و انگیزه داشتن ، از به دست آوردن نتیجه مهم تر است.

مامان، بابا ، من را درک کنید
فراموش نکنید کودکان ، توانمندی های کمتری در مقایسه با شما دارند. ان ها صبر کمی دارند، تحمل خستگی و گرسنگی زیادی ندارند و زود حوصله شان سر می رود. همچنین در برنامه هایی که همه ایستاده اند یا میزها بلند هستند ، کودک با راه رفتن تقریباً هیچ چیز نمی بیند و کم کم آشفته ، کلافه و خسته می شود. میهمانی های طولانی که برنامه غذا خوردن و خوابیدن آن ها را برهم می زند، برنامه های غیرمنتظره که مثلا برنامه تماشای کارتون مورد علاقه او را خراب می کند، مهمانی های بزرگ تر ها که باید مدت ها ساکت و بی حرکت گوشه ای بنشیند و ... همه و همه می توانند برای کودک آزاردهنده باشد. قبل از هر چیز ، با کلمات محبت امیز و توصیفی توضیح دهید احساس او را درک می کنید؛ «می دونم الان دیگه خسته شدی و از حرف هایی که زده می شه حوصله ات سر رفته. می دونم دوست داری زودتر بریم خونه و استراحت کنی. منم دارم سعی می کنم زودتر بریم.»

زمان هایی برای حرف زدن
تعطیلات ، مهمانی ها و ... هم زمان بیشتری را برای در کنار هم بودن در اختیار خانواده قرار می دهد و هم پر از اتفاقاتی است که می توان دور هم درباره آن ها صحبت کرد.
• هر روز زمان هایی را برای صحبت دور هم بگذارید . می تواند سر میز صبحانه، عصرانه یا شام باشد. بعد از برگشتن از مهمانی هم فرصت خوبی است.
• در این مواقع تلویزیون یا هر چیزی که توجه همه را پرت کند و نگذارند تعامل خوبی با هم داشته باشید خاموش یا قطع کنید.
• سعی کنید زمان هایی را انتخاب کنید که همه حوصله داشته باشند، کسی خواب آلود و خسته نباشد یا کسی عجله نداشته باشد.
• اگر قرار است سر میز یا سفره صحبت کنید، سعی کنید خوراکی های جذاب تری داشته باشید و از قبل، افراد خانواده را درگیر آماده کردن وسایل و خوراکی ها کرده باشید تا همه به موقع جمع شوند وحاضر باشند.
• موضوعاتی را انتخاب کنید که برای همه به خصوص بچه ها هم جذاب باشد و بتوانند در این مورد حرف بزنند و نظر بدهند.
در مورد مسائل مختلف حرف بزنید . اگر دوست دارید به فرزندتان بهتر حرف زدن را بیاموزید، این موقعیت خوبی است . همچنین مراقب لحن صحبت خود باشید، پشت سر کسی حرف نزنید و کسی را مسخره نکنید، بدین ترتیب به طور ضمنی فرزند شما درست رفتار کردن را یاد می گیرد . اگر خودتان چنین رفتاری داشته باشید، بعدها با چندین ساعت سخنرانی هم نمی توانید او را متقاعد کنید که مثلا مسخره کردن، رفتار نامناسبی است.


بهنوش خرم روز، کارشناس ارشد روان شناسی بالینی کودک و نوجوان