آرامیس مشاور




راه های پیشگیری از آسیب شبکه های اجتماعی

خود را رها کنید...
پدیده شبکه های اجتماعی مجازی، با قابلیت چشم گیری که در اختیار کاربران می دهند، این روزها تبدیل به پنج اولویت اول کاربران اینترنت شده است. این پدیده ضمن کارکردهای مثبتی که دارد، می تواند باعث آسیب های مختلف بخصوص از منظر آسیب شناسی روان شناختی شود. در این گفتار قصد داریم راهکارهای را به شما معرفی می کنیم که برای پیشگیری از پیامدهای منفی شبکه های اجتماعی مجازی و وابستگی به انها، قابل استفاده است.

شبکه های اجتماعی مجازی را جدی بگیرید.
با در هم تنیده شدن روزافزون زندگی واقعی ما و حیات مان، دنیای مجازی هم بیشتر و بیشتر به دنیای واقعی ما شبیه می شود. راه حل موفقیت و سلامت در این دنیا نیز درست مانند دنیای حقیقی، تکیه بر اندیشه و تعقل و سعی در کسب دانش بیشتر دارد. پیش از هر اقدامی، اهمیت این دنیای مجازی و تبعات کاری را که می خواهی انجام دهید در نظر بگیرید.
در ارائه و دریافت اطلاعات دقت کنید.
بسیار پیش آمده است که افراد بدون در نظر گرفتن امنیت شبکه خود، اطلاعاتی را وارد یا دریافت می کنند که بعدها خود زمینه ایجاد مشکلات گوناگون و هیجانات منفی می شود. ابتدا فرد از این گردش اطلاعات لذت می برد اما بعدها اطلاعات فرد، توسط افراد سودجو و مجرمان اینترنتی شکار می شود که عواقب خوشایندی ندارد. همچنین باید بدانیم در ارتباطات مجازی همان احترام و قوانینی را که در ارتباط واقعی رعایت می کنیم مدنظر داشته باشیم.
مهارت های ارتباطی خود را افزایش دهید.
یکی از دلایل گرایش و در نهایت وابستگی به شبکه های اجتماعی ، ضعف در مهارت های اجتماعی و برقراری ارتباط موثر است. در این زمینه کتاب ها و کارگاه های آموزشی مفیدی هست که به شما کمک می کند ضمن افزایش توانایی و مهارت ارتباطی ، برای گسترش ارتباط اجتماعی و برقراری روابطی سالم و موثر، خود را از گرایش و وابستگی به شبکه های اجتماعی مجازی، ایمن کنید.
به صورت تدریجی عادت استفاده را تغییر دهید.
برای این کار از وابستگی و استفاده مفرط از شبکه های اجتماعی مجازی رهایی یابید، بهتر است این کار را به صورت تدریجی و گام به گام انجام دهید . برای این مظور ابتدا جدولی تهیه کنید و ساعات غیر ضروری استفاده از شبکه های اجتماعی رابرای خود مشخص و هدف گذاری کنید و در نهایت، به صورت گام به گام و تدریجی، روزهای مشخص و زمان مشخص استفاده از شبکه های اجتماعی را محدود کنید.
زمان استفاده از شبکه هی اجتماعی را محدود و به صورت دقیق مشخص کنید.
یکی از بهترین کارها برای پیشگیری از وابستگی به شبکه های اجتماعی و دوری از پیامدهای منفی آن، این است که زمان استفاده از این شبکه ها را به ساعاتی خاص از روز محدود کنید. مثلا نیم ساعت در روز آن هم ساعت هفت تا هفت و سی دقیقه عصر، استفاده از ساعت زنگ دار یا یک علامت مشخص برای پایان زمان استفاده نیز بسیار مفید است. همچنین پیشنهاد می کنیم ساعت مشخص تان را به دوستان خود نیز اطلاع دهید تا نوعی تعهد اجتماعی را برای خود ایجاد کنید.
فعالیت های مثبتی را جایگزین کنید.
اگر کسل و تنها باشید امتناع از وارد شدن به شبکه های اجتماعی مجازی برای شما سخت خواهد بود. پس اگر اوقات فراغت زیادی دارید و برای پر کردن آنها تا به حال فکری نکرده اید، همین حالا دست به کار شوید و برنامه های هر چند کوچک بری خود بنویسید؛ سعی کنید این برنامه ها در حد امکان اجتماعی و گروهی باشد؛ مانند رفتن به کلاس های آموزشی، دعوت از دوستان و ..
خود را تشویق و گاهی تنبیه کنید.
اگر تواستید طبق برنامه تعیین شده پیش بروید و در زمینه کاهش استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی ، موفق باشید، خود را به شکل های گوناگون تشویق کنید. مثلا برای خود یک خوراکی بخرید یا به سینما بروید یا موسیقی مورد علاقه خود را گوش دهید؛ یا این کارها لذت موفقیت را بیشتر احساس می کنید. در عین حال نتوانستید به اهداف خود برسید کمی تنبیه شخصی مانند محرومیت از تماشای بازی مورد علاقه، بد نیست. البته حواس تان باشد هیچ وقت خودتان را برای این موارد، سرزنش یا تحقیر نکنید.
کمک حرفه ای بگیرید.
هر نوع مشکل یا نیاز به بررسی و درمان دارد. علاوه بر این که درمان پیامدهای منفی وابستگی به شبکه های اجتماعی نیاز به درمان و مشاوره دارد؛ مسائلی نظیر افسردگی؛ اضطراب و ترس های مرضی، که زمینه ساز گرایش به شبکه های اجتماعی می شود ، نیز به درمان و توجه بالینی نیاز دارد، لذا با مراجعه به یک روان شناس یا روان پزشک با صلاحیت ، در این زمینه ها به خود کمک کنید.

محمد ترکمان- کارشناس ارشد روان شناسی بالینی