آرامیس مشاور




این بار با آرامش به خانه بر می گردیم

آیا واقعا می شود استرس ها و تنش های بیرون را پشت در خانه گذاشت و بدون حضور این عوامل مزاحم وارد خانه شد؟
اگر در گذشته این شکایت خانم ها بود، این روزها گروهی از آقایان هم به جمع شاکیان از این موضوع پیوسته اند؛ شکایت از آوردن مشکلات کاری به خانه. اگر در گذشته مشغولیت ذهنی، نماد برجسته این مسئله بود. این روزها با وجود تلفن همراه تماس های دائمی با همکاران ، مشتریان یا سفارش دهندگان کار، نماد برجسته این موضع شده است. البته به تلفن همراه ارتباطات اینترنتی را هم اضافه کنید که می تواند حسابی ما را مشغول به خود کند. در این وضعیت به نظر می رسد میزان شکایت در این زمینه که «همسران کار خود را به خانه می آورند و فشار و تنش ناشی از آن را به خانواده منتقل می کنند.» در این سال ها افزایش یافته است. اما در مقابل این هجوم تنش های کاری به زندگی خانوادگی چه کار می شود کرد.

با شوخی می شود دور زد
هر کدام از ما در زمان رویارویی با مشکلات روش خاص خود را داریم. دو روان شناس معروف یعنی لازاروس و فولکمن دو سبک شایع برای مقابله با مشکل را شناسایی کرده اند؛ مقابله هیجان مدار و مقابله مسئله مدار . نکته مهم در رابطه با این دو سبک استفاده به موقع از آنهاست. اگر در محیط کاری یا تحصیلی خود با انواع و اقسام مسائل تنش زا روبه رو هستید، سعی کنید برای کاهش اثر هر کدام از آنها از روشی متناسب استفاده کنید.
مقابله هیجان مدار برای برخی موقعیت ها نه تنها که خوب که لازم است. زمانی که سر کار با مشکلی رو به رو شده اید که حل آن خارج از توان شماست ، در عوض مشغول درگیری دائم با مسئله و مشغولیت ذهنی با ان سعی کنید از روش های دیگر برای مقابله و کم کردن عوارض آن استفاده کنید. دست انداختن مشکل و شوخی کردن با مسئله می تواند شما را از نظر روانی کمی آرام کند، این امکان را بدهد که ذهن تان را ارام تر کنید. در واقع در این روش در عوض رویارویی مستقیم با خود مسئله تاثیرات هیجانی و احساسی آنر ا کاهش می دهید.
اما برخی مشکلات هستند که مقابله مسئله مدار برای آنها مناسب تر است. این مجموعه شامل کارهایی هستند که شما توانایی انجام آنها را دارید، اما غالباً به دلیل عدم برنامه ریزی درست یا عدم آشنایی برای انجام آنها تبدیل به مشکلی شده اند که به شما فشار وارد می کنند سعی کنید این موارد را شناسایی و با انجام برنامه ریزی دقیقی برای خودتان فرصتی را فراهم کنید تا بتوانید آنها را انجام دهید.

این روش ها را جدی بگیرید.
آشنایی با فنون تن آرامی یکی از مواردی است که برای هر کسی که شغل پر تنشی دارد لازم و ضروری است. واقعیت این است که بسیاری از افراد زمانی که از دور در این مورد چیزی می شنوند یا می خوانند تصور می کنند در مورد تاثیرات آن اغراق شده است و این روش ها چندان تاثیری ندارد. سعی کنید پیش از انجام چنین قضاوت های عجولانه ای حتماً این روش ها را امتحان کنید. اگر تمایل دارید در مورد این روش ها اطلاعاتی کسب کنید حتما به سراغ کتاب کنترل فشار روانی نوشته گرینبرگ که انتشارات رشد آن را چاپ کرده است، بروید. اگر بتوانید پیش از ترک محیط کار یا ورود به خانه از این روش ها برای آرام شدن استفاده کنید می توانید در خانه تا حد بسیاری آرامش داشته باشید. تن آرامی پیش رونده و تنفس عمیق از جمله این روش ها هستند که یادگیری آنها دشوار نیست و البته انجام آنها نیز نه فضای خاصی نیاز دارد و نه زمان زیادی می خواهد.

به موقع نه بگویید
بسیاری از افراد در محیط کار دچار تنش های بیش از اندازه می شوند چون توانایی مدیریت وظایف کاری خود را ندارند. توانایی نه گفتن یکی از اولین مهارت هایی است که البته در مدیریت زمان نیز اهمیت بسیاری دارد. سعی کنید در عوض فشار آوردن به خود و خانواده تان در محیط کار قاطعانه تر تصمیم بگیرید و البته مدیریت زمان در محیط کاری محدود به این روش نیست.

در مواقع بحران روراست باشید
اگر با مشکلی در محیط کار روبه رو شده اید که واقعاً ذهن تان را درگیر کرده است و خلاصی از آن امکان ندارد، در عوض قیافه گرفتن و تلاش برای مخفی کردن مشکل ، سعی کنید خیلی راحت و البته خلاصه ماجرا را با همسرتان در میان بگذارید . البته اگر هر روز با این وضعیت رو به رو هستید یا در هفته چند روزی احساس می کنید با موضوعی غیر قابل حل روبه رو شده اید، مطمئن باشید ایراد کار در جایی دیگر است.
احتمالاً یا مهارت های کافی برای مقابله با تنش و استرس را ندارید و با کوچک ترین موضوعی آشفته می شوید یا این که مهارت های شما برای کاری که انجام می دهید کافی نیست . در این شرایط لازم است فکری اساسی در این زمینه کنید.

استراحتی برای تلفن و البته خودتان
درست است که غالب این روزها نمی توانند تصور زندگی بدون تلفن همراه را داشته باشند، این بدان معنا نیست که کنار گذاشتن تلفن همراه امری غیرممکن باشد.
اگر با تلفن همراه زیاد صحبت می کنید، به ویژه اگر محدودیت زمانی برای آن قائل نیستید و همکاران تان اجازه دارند در هر ساعتی از روز با شما تماس بگیرند، بهتر است در این زمینه تجدید نظر کنید. جدای از عوارضی که صحبت زیاد با تلفن همراه می تواند برای سلامتی تان داشته باشد، توجه داشته باشید این سبک زندگی باعث می شود در عوض داشتن ساعت کاری محدود به صورت بیست و چهار ساعته سرکار باشید و البته تنش و فشار ناشی از آن نیز به شما و خانواده تان وارد شود.
برای ساعاتی مشخص تلفن همراه خود را بر روی پیغام گیر تنظیم کنید یا حتی آن را در ساعاتی خاموش کنید.
این کار می تواند هم به شما فرصت دهد تا ارامش دوباره ای کسب کنید و هم مطمئن باشید همسر و خانواده تان از این موضوع استقبال خواهند کرد.

ورود ممنوع ها را بشناسید
اگر مجبورید برای برخی کارها در خانه با تلفن صحبت کنید یا از رایانه برای انجام برخی از کارها استفاده کنید ، بهتر است به برخی از نکات در این مورد توجه داشته باشید. سعی کنید به انجام کارها در ساعاتی محدود پایبند باشید و در هر حالی زمانی با خانواده خود بگذرانید . تا حد امکان استفاده از این وسایل را به مکانی مشخص در خانه محدود کنید.
این کار باعث می شود هم خانواده تان متوجه شوند چه زمانی مشغول کار هستید و هم شما بتوانید کار و زندگی خانوادگی خود را تا حدی از هم جدا کنید. در برخی مکان ها به هیچ عنوان مشغول به کار نشوید.
یکی از این مکان های ممنوع اتاق خواب و به ویژه تخت خواب است. انجام کار در محیطی که قرار است در آن بخوابید یا روابط جنسی داشته باشید ، باعث می شود هم احتمالاً نتوانید خواب راحتی داشته باشید و هم اینکه در زمان برقراری رابطه با همسرتان درگیری ذهنی با موضوعات کاری مانع ایجاد صمیمیت بین شما و البته لذت بردن شما و همسرتان خواهد شد.
یکی دیگر از مکان های ممنوع میز ناهارخوری یا به صورت کلی مکانی است که در آن غذا می خورید ، یادتان باشد مشغولیت ذهنی در زمان غذا خوردن می تواند علاوه بر ایجاد مشکل در هضم غذا باعث چاقی نیز شود.

اینجا بسیج خانوادگی لازم است
اما تنش ها و فشارها همیشه محدود به تنش های کاری و شغلی نیستند ، بلکه ممکن است این فشار از سوی همسایه ها، اقوام و دوستان باشد. مقابله با این فشارها از جهتی آسان تر و از سویی دشوارتر است.
از ان جهت که معمولاً این موضوعات مشترک بین همسران هستند، در صورتی که با همدیگر موافق اند و بتوانند همکاری خوبی برای مقابله با انها داشته باشند، مقابله با انها می تواند آسان تر باشد. اما اگر همسران در این زمینه ها با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشند، خود این اختلاف دیدگاه می تواند به موضوعی جدید برای فشار و تنش تبدیل شود.

حسن سرمدی، کارشناس ارشد مشاوره