آرامیس مشاور




درآمد بالاتر خانم ها همراه با دردسر بیشتر

داستان بی سرانجام «پول من» و «پول تو»
شاعل بودن خانم و کسب درآمد بالاتر او مزایای بسیاری ، هم برای خود فرد و هم برای خانواده او به همراه دارد. می تواند خانواده را چند گام به خوشبختی نزدیک تر کرده و لبخند به لبان اعضای خانواده بنشاند. اما این موضوع از طرف دیگر می تواند با تهدیدها و بحران هایی نیز در خانواده همراه بوده و اشک اعضای خانواده را درآورد! در این شرایط بهتر است این تهدیدها را شناخته و با به کارگیری مهارت های مناسب آنها را تبدیل به فرصت هایی برای نشاندن لبخند به چهره خود و خانواده مان کنیم.

تهدید برای احساسات در خانواده
زمانی که درآمد خانم از درآمد همسر بیشتر است ، به احتمال زیاد، همسران با توافق یکدیگر بخشی از درآمد خانم ها را برای افزایش رفاه خانواده اختصاص می دهند. اما مشکل از جایی شروع می شود که تصورات و باورهای متضاد نسبت به این موضوع در آقایان جوانه می زند. مرد خانه که زمانی مدیر مالی خانواده محسوب می شده، از یک سو با این واقعیت ومواجه است که درآمد بالای خانم کمک بزرگ تری به اقتصاد خانواده کرده و بار بزرگی را از روی دوش مرد خانواده بر می دارد؛ تا جایی که حتی تصور استفاده نکردن از آن هم ذهن مدیر خانه را مشوش می کند. اما از طرف دیگر همین درآمد خانم، جایگاه مدیریتی مرد خانه را سست کرده و رضایت از زندگی او را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و تحقیقات نیز نشان می دهند درآمد کمتر مرد نسبت به همسرش، هویت او را در معرض خطر قرار داده و نقش سنتی او به عنوان نان آور خانه را زیر سوال می برد. این در حالی است که درآمد کمتر از همسر برای خانم ها به اندازه آقایان تهدید کننده نبوده و باعث می شود در برخی افراد پایبندی و تعهد آنها نسبت به زندگی خانوادگی افزایش پیدا کند.

تهدیدی برای حریم خانواده
شاید برای شما هم پیش آمده باشد، زمانی که در اقوام و نزدیکان همسرانی را دارید که درآمد خانم بیشتر از آقایان است و حالا که اطرافیان از این موضوع اطلاع دارند، این مسئله را بهانه برای شوخی در جمع می کنند. اگر شما خود درگیر چنین تجربه ای بوده باشید، ممکن است تا به امروز توانسته باشید در جمع اقوام و دوستان احساسات خود را کنترل کرده و به راحتی از کنار این قبیل شوخی ها بگذرید. حتی به نظرتان هم می رسد که آن قدر با همسرتان تفاهم دارید که این قبیل شوخی ها نمی تواند خللی در رابطه تان ایجاد کند. اما فراموش نکنید که این شوخی ها و کنایه هایی که امروز تهدیدی جدی برای حریم خصوصی زندگی شما محصوب نمی شوند، ممکن است کدورت هایی را در شما یا همسرتان ایجاد کرده، روزی تبدیل به کوه یخی شده و بنیان رابطه تان را از پایه ویران کند. هر چند این مسئله اتفاقی نیست که لزوماً رخ دهد، اما یادتان باشد بهتر است در مورد احساسات و تصوراتتان با خودتان روراست باشید و اگر چیزی در دل شما وجود دارد، در مورد انها با همسرتان به گفت و گوی بنشینید.

تهدیدی مالی برای خانواده
پژوهش ها نشان می دهند که در خانواده های ثروتمند و یا در خانواده هایی که درآمد حاصل از کار همسر، نیازهای خانواده را براورده می سازد، کار زن به منظور رفع نیازهای اولیه زندگی نبوده و ترکیب کالای مصرفی خانواده را تغییر نمی دهد. اما در خانواده هایی با درآمد متوسط، درآمد زن نقش مهمی در افزایش سطح زندگی داشته و می تواند ضمن تامین بخشی از هزینه های زندگی، باری را از دوش مردخانه هم بردارد؛ به خصوص اوایل زندگی که خانواده پس انداز کافی برای مواجهه با همه هزینه ها را در دست ندارد. در این شرایط اگر درآمد خانم ها از همسرش بیشتر باشد ، نقش مهم تر و حساسی در رفع نیازهای زندگی ایفا خواهد کرد و داشتن یک برنامه ریزی مناسب برای استفاده از این فرصت ، می تواند در افزایش رضایت همه اعضای خانواده مفید باشد. اما امان از روزی که هیچ برنامه ریزی در این زمینه وجود نداشته باشد؛ اینجاست که هر کسی ممکن است از یک طرف بام بیفتد! یکی از اشتباهات رایج بین همسران ، تاکید بیش از حد بر داستان «پول من» و «پول تو» است. این مسئله مانع بزرگی در تبدیل همسران به «ما» بوده، آنها را هر روز از هم دورتر کرده و رضایت از زندگی مشترک را نیز همسران کاهش خواهد داد.

تهدید برای ایفای نقش در خانه
شما چه تصوری در مورد تقسیم وظایف و نقش هر یک از اعضای خانواده دارید و تعادل را چطور در خانواده خود برقرار می کنید؟ برخی معتقدند که آقایان مسئول انجام کارهای بیرون از منزل و تامین هزینه های زندگی، خانم ها مسئول انجام کارهای درون منزل و خانه دارای، و فرزندان نیز مسئول درس خواندن و سرویس گرفتن از پدر و مادر هستند! زمانی نه چندان دور این طرز فکر نه تنها در خانواده های بسیاری وجود داشت، بلکه تامین کننده نیازها و رضایت همه اعضای خانواده نیز بود. اما امروزه با افزایش روز به روز اشتغال خانم ها و مدت زمانی که بیرون از منزل می گذرانند ، کمتر خانواده ای می توان یافت که الگوی تقسیم وظایف مذکور در آن پیاده شود. طبیعی است که هر چه درآمد خانم بالاتر می رود، به احتمال بسیار وقت و انرژی بیشتری را از او گرفته و خانم خانه به تبع آن مدت زمان کمتری را می تواند به امور منزل و فرزندان بپردازد. در این صورت اگر همراهی و همکاری سایر اعضای خانواده نباشد، طولی نمی کشد که کار خانم به معضلی بزرگ تبدیل شده و خوشبختی خانواده را مورد تهدید قرار می دهد . اما فراموش نکنید که این همکاری ها که می تواند با تقسیم منصفانه وظایف بین همه اعضای خانواده صورت گیرد، نباید از حالت تعادل خود خارج شود. برخی خانم های شاغل، به خصوص آنهایی که درامدهای بالایی دارند و نقش مهمی در تامین بخشی از هزینه های زندگی ایفا می کنند، تصور نادرستی در مورد تقسیم وظایف در خانه دارند. آنها گمان می کنند حالا که در تامین هزینه های زندگی به همسر خود کمک می کنند، دیگر وظیفه ای در قبال منزل و فرزندان ندارند و این وظیفه همسر انهاست که به این امور رسیدگی کند. در چنین شرایطی با دو نوع برخورد آقایان مواجه هستیم:
گروهی مجبور به اطاعت از همسر خود شده و رسیدگی به امور منزل و فرزندان را به عهده می گیرند. در این صورت اقتدار مردانه آنهازیر سوال رفته و موجب تضعیف اقتدار خانواده می شود. از سویی در طولانی مدت تعامل رابطه همسران نیز مختل شده و موجب سلب آرامش اعضای خانواده خواهد شد. اما گروهی دیگر از آقایان نیز هستند که زیر بار این تقسیم وظیفه اجباری و غیر منصفانه نمی روند . نتیجه این طرز برخورد نیز مشخص است؛ جر و بحث و مجادله همیشگی در خانه و هیچ وقت به ارامش نمی رسد و کارهای خانه و فرزندان که همیشه روی زمین مانده اند!
سمیه بهجت پناه، کارشناس ارشد روان شناسی