آرامیس مشاور




این شش گروه همسران پر خطر!

در روزهای پایانی سال، برخی ویژگی های همسران می تواند آنها را در معرض فشار و تنش بیشتری قرار دهد . با شناخت این ویژگی های می توانید از این روزهای زیبا لذت بیشتری ببرید.
برخی همسران در روزهای آخر سال، کارشان این است که دائم برای برنامه های نورزشان حرص بخورند و برخی در استرس و تنش شدیدی این روزها را پشت سر می گذارند. این همسران طبیعی است که نمی توانند از سال جدید لذت ببرند. متاسفانه برخی همسران روزهای پایانی اسفند و البته تعطیلات نوروز را در شرایط دشواری پشت سر می گذارند؛ تنش و فشار روانی شدید، جر و بحث با هم، به هم ریختن روال عادی زندگی و در نتیجه کم خوابی و بد غذایی و البته گاهی اوقات دلخوری و قهر با همسر، از جمله مواردی است که برای گروهی از همسران می تواند روزها را سخت و تلخ سازد.

اما چرا چنین شرایطی روی می دهد؟ یا بهتر بگوییم چه همسرانی بیشتر در معرض چنین شرایط دشواری هستند و چطور برنامه های فشرده روزهای پایانی اسفند و نوروز می تواند برای آنها آسیب هایی را به دنبال داشته باشند؟ آیا راهی هست که این همسران بتوانند وضعیت بهتری را برای خود رقم بزنند و مانند سایرین از رسیدن بهار لذت ببرند؟
آنان که بدون تجربه هستند!
افرادی که به تازگی ازدواج کرده اند، به احتمال بیشتری، درباره موضوعاتی همچون تعطیلات نوروزی می توانند دچار اختلاف شوند. البته این امر چندان عجیب نیست، نخست آن که با گذشت زمان، همسران به صورت معمول شناخت دقیق تری از همدیگر و انتظارات شان پیدا کرده و در نتیجه برنامه ریزی بهتر می توانند داشته باشند. دوم آنکه گذر سال ها می تواند به همسران این موضوع را ثابت کند که زمان های زیادی برای برنامه ریزی های دو نفره وجود دارد و لازم نیست تمامی ایده های خود را در فرصتی محدود پیاده کنند.

آنان که اسیر تجربه هستند!
بر خلاف همسرانی که کم تجربگی، می تواند باعث بروز مشکلاتی در این ایام شود ، برخی همسران به خاطر اینکه چند سالی از شروع زندگی مشترک شان می گذرد، ممکن است این روزها با مشکلات بیشتری روبرو باشند. اما چطور چنین شرایطی رخ می دهد ؟ تجارب قبلی گاهی اوقات بدترین دشمن برای لذت بردن از زمان حال است، به این معنی که همسران بر مبنای آنکه در سال های قبل برایشان زخ داده انتظار حوادثی را می کشند که البته ناخوشایند بودن آن می تواند استرس و تنش را شدت بخشد.
هر چند رهایی از انتظارات کاری بسیار دشوار است، اما شاید بتوان با چند روش اندکی خود را از آنها رهایی داد. اول از همه تلاش کنید دائم تصورات خود را تکرار نکنید.
دوم اینکه اگر این موضوع شما را به شدت آزار می دهد، می توانید با بیان شوخی ان را با همسرتان در میان بگذارید.
سوم آنکه دلایلی که نشان می دهد امسال نیز مانند سال های قبل مشکل خواهید داشت روی کاغذی نوشته و دلایلی که نشان می دهد امسال شرایط متفاوت خواهد بود، جلوی آن یادداشت کنید. گاهی اوقات همین فرایند ساده می تواند به شما در اصلاح باورهایتان کمک کند.

آنان که از پول رودست می خورند!
نوروز و سال جدید یکی از زمان های اوج خرید است، این را نه تنها تجربه همه ما که شلوغی بی حد و حساب بازارها و خیابان ها نیز نشان می دهد. در این شرایط آشنایی با مهارت مدیریت مالی یکی از مواردی است که می تواند تنش های روزهای پایانی سال را به حداقل برساند.
خرج های عمده برای نوروز می تواند شامل خرید لباس نو، نظافت خانه و تغییراتی در دکوراسیون خانه، خرید خوراکی و سایر وسایل پذیرایی از مهمانان، خرج های سفر احتمالی و البته عیدی دادن شود. ساده ترین راه برای جلوگیری از بروز مشکلات در این زمینه این است که ابتدا خرج های احتمالی خود را مشخص کرده و سپس با توجه به درآمدهایی که دارید، به هر کدام بودجه ای را اختصاص دهید. در مرحله بعدی نیز سعی کنید ریز هزینه ها را دربیاورید و بین آنها اولویت بندی کنید تا بتوانید آنهایی که واجب ترند از قلم نینداخته و البته دچار استرس و تنش های بیهوده نیز نشوید.
و نکته نهایی سعی کنید هیچ وقت در برنامه ریزی های مالی روز وعده هایی که مطمئن نیستید عملی خواهند شد، سرمایه گذاری نکنید. به عنوان مثال ، اگر مطمئن نیستید که محل کارتان پاداشی برایتان در نظر گرفته و یا این طرف سال می خواهد با شما تسویه کند یا خیر ، روی آن سرمایه گذاری چندانی نکنید.

آنان که تفاوت ها را دست کم می گیرند!
برخی تفاوت های شخصیتی بین همسران شاید چندان مسئله ساز نباشد ، اما برخی دیگر به ویژه زمانی که شدید باشند می توانند تنش های بسیاری ایجاد کنند. از جمله این موارد را می توان به درون گرایی و برون گرایی زن و شوهر اشاره کرد. این مسئله به خصوص ایامی مانند نوروز که فصل داغ دید و بازدید است، می تواند شکلی متفاوت پیدا کند.
اولیت قدم برای مدیریت این موضوع، پذیرفتن وجود چنین تفاو ت هایی است. اما قدم دوم که شاید مهم تر نیز باشد، این است که همسران بپذیرند این تفاوت امری نیست که بتوان آن را به صورت کامل از بین برد و در واقع ویژگی های شخصیتی مانند برون گرایی و درون گرایی را نمی توان به صورت کلی تغییر داد، بلکه شاید تنها بتوان آنها را تا حدی تعدیل کرد. اما نکته مهم این است که همسران بتوانند با گفت وگو به دنبال روش هایی برای داشتن برنامه ای باشد که به صورتی متعادل خواسته های هر دو همسر را برآورده سازد.

آنان که در آرزوی خبر از غیب هستند!
آخرین باری که با خود فکر کردید که چرا همسرتان از خواسته های شما خبر ندارد، چه زمانی بود؟ به احتمال زیاد شما نیز بارها دچار این برداشت غیر منطقی شده و شاید هم بارها به همسرتان اعتراض کرده باشید که چرا از خواسته شما اطلاعی نداشته است.
واقع بینی در مورد توانایی های خود و همسرتان اولین قدم در این زمینه است. سعی کنید فراموش نکنید که همسرتان نیز مانند شما فردی عادی است و لازم است شما بتوانید خواسته ها و نیازهای خودتان را به شکلی صحیح بیان کنید تا او از انها اطلاع داشته باشند.
آنان که به دنبال فرصتی برای تسویه حساب هستند!
زمانی که همسران جوان از قبل با خانواده ها دچار درگیری باشند، احتمال اینکه در ایامی مانند نوروز این اختلافات تشدید شود، بیشتر است.
اول از همه توجه داشته باشید که ایام نوروز می تواند یکی از بهترین فرصت ها برای بهبود روابط مسئله دار و البته کاهش دلخوری هاست. دوم آنکه فراموش نکنید که ادامه دادن روابط تنش زا می تواند فشار را بر شما شدت داده و آرامش جسمی و روانی شما را در طولانی مدت به شدت کاهش دهد. شاید حتی اگر بخواهید خودخواهانه نیز رفتار کنید، گزینه مناسب تری برای شما کاهش تنش با اطرافیان و حرکت به سمت آشتی باشد. مطمئن باشید که هر چند این روش در کوتاه مدت می تواند تنش را شدت بخشد اما در طولانی مدت آرامش را برای شما به ارمغان خواهد آورد.


آرزو حسنی، کارشناس ارشد روان شناسی