آرامیس مشاور




گاهی به خاطر خودمان می خواهیم همسرمان تغییر کند

تو تغییر کن تا من خوب باشم.

چه افرادی تمایل دارند همسرشان را تغییر دهند؟ ایا این گروه از افراد دارای ویژگی های مثبتی هستند و یا این مسئله نشان دهنده ایرادی در خود آنهاست؟
«همه افراد به دنبال عوض کردن وضعیت زندگی خود و بهتر کردن آن هستند، البته به روشی و با سلیقه خود». این جمله شاید تا حد زیادی درست باشد.
«بیشتر افراد به دنبال عوض کردن همسر خود و بهتر کردن رابطه شان هستند، البته هر کدام به روشی و بر مبنای دیدگاه ها و سلایق خاص خود.» این جمله نیز شاید تا حدی درست باشد، اما قطعاً برخی افراد بیشتر از بقیه انرژی و زمان صرف می کنند تا همسر خود را تغییر دهند. اگر از آنها سوال کنید، این ویژگی خود را به احساسات مثبت، تفکرات مثبت و خلاصه کلی امور مثبت دیگر نسبت خواهند داد، اما در واقعیت چطور؟

آیا واقعا داشتن این ویژگی به صورتی افراطی نشان دهنده امری مثبت است و یا ممکن است از برخی ویژگی دردسر ساز نشآت گرفته باشد که در صورتی که آنها را به موقع شناسایی نکنیم، می توانند مشکل ساز شده و حتی آینده زندگی ما را با مخاطراتی جدی روبه رو سازند.

چه کسانی درصدد تغییر همسر خود هستند؟
• کمال گرا: افراد کمال گرا، شخصیت هایی هستند که در هر تصمیم خود به بهترین ها فکر می کنند و به هیچ وجه پذیرایی نواقص و یا مغایریت هایی با میل دورنی خود نیستند. آنها هر موضوعی را در بهترین وضعیت ممکن می خواهند و در بسیاری مواقع حتی از اقدام خود به دلیل ترس از بهترین نشدن صرف نظر می کنند. این افراد در ازدواج نیز با مشکل انتخاب مواجه اند و چنین امری برای آنها سخت و دشوار است. همچنین آنها حتی پس از انتخاب هم درصددند تا اشکالات موجود را رفع نمایند و همسر خود را به کمیاب ترین ها تبدیل کنند، کاری که البته غیرممکن است.
• افراد با اعتماد به نفس ضعیف: افرادی که ضعف شدیدی در اعتماد به نفس خود دارند، به میزان بالایی در پی کسب تایید از اطرافیان خود هستند. اینان به صورت مداوم سعی دارند آن گونه رفتار کنند که اطرافیان می پسندند. آن گونه زندگی کنند که تایید و تمجید دیگران را دریافت کنند. بهتر است بگوییم آنها به خاطر دیگران زندگی می کنند و کمتر زمانی خودشان هستند. این افراد در مواجهه با همسرشان نیز چنین توقعاتی دارند و مداوم از همسر خود انتقادهایی مبنی بر تغییر برای شبیه شدن با دیگران و مورد رضایت انها قرار گرفتن را دارند.
• افراد با اعتماد بنفس کاذب: بسیاری از افراد فکر می کنند از اعتمادبنفس بالایی برخوردارند، در حالی که درون آنها ضعف وسیع و ناتوانی گسترده ای وجود داشته و برای جبران این کمبودهای درونی سعی دارند قدرت و سلطه خود را برای تغییر همسر نشان دهند.
• سطحی نگرها: با وجود اینکه روان شناسان سعی دارند به جوانان بیاموزند از سخت گیری و افراط در انتخاب بپرهیزند، اما به هیچ عنوان سطحی نگری و بی دقتی را به آنها توصیه نمی کنند. هر انتخابی مستلزم دقت بجا و شناخت و آگاهی است. افرادی که با بهانه راحت گیری و ممتنع بودن به زندگی مشترک وارد می شوند، ممکن است پس از ازدواج با تفاوت ها و اختلافات فراوانی روبه رو شوند که با یک شناخت بجا می توانست خود را پیش از ازدواج نمایان سازد.
آیا من متهم هستم؟
هر چند شاید بسیاری از ما دوست نداشته باشیم اما گاهی اوقات ما نیز به دنبال تغییر دادن اجباری همسرمان هستیم.
این عادت بسیاری از ماست ، اشتباهاتی را انجام می دهیم اما تصور می کنیم ما آن اشتباه را مرتکب نمی شویم و اصلا امکان ندارد که تا به حال دست به انجام چنین کاری زده باشیم. زمانی که صحبت از تغییر دادن همسر هم می شود، برخی از ما با خودمان فکر می کنیم نه من که این کار را نمی کنم. امکان ندارد من همسرم را مجبور به تغییر کنم. زمانی که می دانم این چه عوارضی دارد و چه مشکلاتی را می تواند ایجاد کند. در این مواقع پاسخ دادن به چند سوال می تواند کمی واقع بینی ما را افزایش دهد.
اگر در مورد رفتار تان شک دارید و مطمئن نیستید که آیا تا به حال دست به این زده یا نزده اید، به سوالات زیر پاسخ دهید. یادتان باشد هر چه تعداد پاسخ های مثبت شما بیشتر باشد ، احتمالاً تلاش شما برای تغییر دادن همسرتان نیز بیشتر بوده است.
 اگر بخواهم لیستی از نقاط ضعف و نقاط قوت همسرم ترتیب دهم، تعداد نقاط ضعف او بیشتر است.
 من دوست دارم همیشه پیشرفت کند و برای این منظور تمام تلاش خود را به کار می گیرم.
 همسرم گاهی اوقات از دست غر زدن های مدام من کلافه شده و به ایراد گرفتن های من اعتراض می کند.
 هر چند دوست ندارم اما همسرم را با دیگران زیاد مقایسه می کنم.
 گاهی اوقات احساس می کنم همسرم نمی داند کار و برخورد درست چیست و من مجبورم او را متوجه برخورد درست کنم.
 زمانی که دیگران از همسرم تعریف می کنند، احساس بسیار خوبی به من دستت می دهد.احساسی که تلاش می کنم باز آن را تجربه کنم.
 من فکر می کنم اگر همسرم به حرف های من بیشتر توجه نشان دهد، تا چند سال آینده وضعیت بسیار بهتری خواهد داشت.

باران رحمتی، کارشناس ارشد روان شناسی