آرامیس مشاور




چگونه شخصیت نامزدمان را بشناسیم؟

یادتان باشد شخصیت را از روی رفتار می توان فهمید. خیلی از زوج های جوان نمی توانند بروند پیش مشاور خانواده تا شخصیت همسر شان با آزمون های معتبر سنجیده شود. اما رفتارهای دوران نامزدی می تواند نمونه ای قابل قبول از رفتارهای کل زندگی باشد و گرچه در اوایل ممکن است هر دو طرف فقط ویترینی اجتماعی از خودشان ارائه دهند، اما به تدریج و با زیرکی می توان ویژگی های نامزد را دانست. کسی که با راننده تاکسی بد دهانی می کند درآینده با همسرش هم موقع عصبانیت بددهانی خواهد کرد. کسی که دوستش را سرکار می گذارد و بدقولی می کند در آینده با همسرش هم بدقول خواهد بود. پرسش و پاشخ در این زمینه بد نیست. همه آدم ها به ویژگی های شخصیتی خودشان واقفند و می توان با سوال کردن آنها را حدودی دانست. اکنون می خواهیم سه ویژگی از شخصیت افراد را یاد آور شویم.

 

توافق پذیری
دیده اید بعضی ها با هر جمعی می توانند کنار بیایند، ولی بعضی ها در هر گروهی باید ساز خودشان را بزنند.این ویژگی شخصیتی در ازدواج خیلی مهم است. به هر حال، دو نفری که ازدواج می کنند یک خانواده یعنی یگ گروه را تشکیل می دهند. چیزی که اسمش در خانواده گذشت است تا حدودی از همین توافق پذیری سرچشمه گرفته است. در مقابل، چیزی که اسمش لجاجت است از همان توافق ناپذیری. قبول کنید که حتی اگر لجاجت همیشگی این یکی و گذشت همیشگی آن یکی باعث ادامه زندگی شود، این زندگی اسمش زندگی نیست. واقعا بهتر نیست که لجاجت یا گذشت آدم ها شبیه هم باشد؟
توافق پذیری شامل ویژگی های زیر است:
• قابل اعتماد بودن: کسانی که توافق پذیری بالاتری دارند بیشتر قابل اعتماد هستند. در دوران نامزدی شناخت این ویژگی خیلی مهم است. اول باید قابلیت اعتماد خودتان را بسنجید و بعد ببینید که طرف مقابلتان هم به همان اندازه قابل اعتماد است یا نه.
• درستکاری: آدم های توافق پذیر آدم های درستکارتری هم هستند. آن ها لجاجتی با جمع ندارند که بخواهند شیله پیله ای در کارشان باشد.
• نوع دوستی: آدم های توافق پذیر نوع دوسترند. آن ها ممکن است یک دفعه نیمی از پولشان را به یک گدا بدهند یا با وجود وقت کم یک نابینا را از این طرف به آن طرف خیابان ببرند.
• پذیرش: آدم های توافق پذیر بیشتر از دیگران حرف های شما را می پذیرند. آن ها ترجیح می دهند که با حرف شما موافق باشند تا این که جنگ و جدلی راه بیندازند.
• تواضع: آدم های توافق پذیر متواضع تر از دیگران هستند. آن ها نیازی نمی بینند که جلو یک جمع مغرور باشند. آنها همیشه و در واقع فروتن هستند.
• خوش بینی : آدم های توافق پذیر خوش بین تر از دیگران هستند. آنها معمولا سویه مثبت اتفاقات را می بینند. ضمن این که چون آن ها خودشان با جمع موافقند حس می کنند که دیگران هم همین نظر مثبت را دارند. به همین دلیل، معمولا کم تر به دیگران شک می کنند یا بدبین هستند.

اشتیاق به تجربه های تازه
اصلا شما آخر خلاقیتید و به کمتر ازموزه هنرهای معاصر راضی نمی شوید، دوست دارید بروید کل دنیا را بگردید، با جسارت حرف هایتان را می زنید و اصلا محافظه کار نیستید، خودتان بگویید چطور می توانید با فردی زندگی کنید که از هنر کلاسیک جلوتر را قبول ندارد و شهر، محله و خانه خودش را از همه بیشتر دوست دارد؟
اشتیاق به تجارب تازه شامل موارد زیر است:
• تخیلات .کسانی که به تجارب تازه اشتیاق بیشتری دارند . تخیلات قوی تری دارند. تخیل با خیال فرق می کند. تخیل فعالانه و خلاقانه است. تصور کنید کسی با تخیل بسیار قوی با کسی زندگی کند که توی عمرش یک بار هم در مورد چیزی تخیل قوی نداشته باشد.
• زیبایی ها: کسانی که به تجارب تازه اشتیاق دارند دوست دارند هر روز زیبایی های بیشتری ببینند. آن ها عاشق دیدن آثار هنری هستند، از تئاتر و سینما گرفته تا نمایشگاه های نقاشی، آن ها به زیبایی حساسیت دارند. حالاتصور کنید کسی که اصلا اثر هنری را نمی فهمد با کسی زندگی کند که فکر و ذکرش فهم زیبایی های هنری است.
• احساسات: کسانی که به تجربه های تازه اشتیاق دارند بدشان نمی آید که احساسات جدید را هم تجربه کنند. مثلا آن ها شادی بعد از طلوع آفتاب جنوب ایتالیا را هم دوست دارند تجربه کنند.
• اعمال : کسانی که به تجربه های جدید اشتیاق دارند رفتارهای جدید را هم دوست دارند. تصور کنید کسی که به شدت به پایدار بودن یک شیوه زندگی اعتقاد دارد با کسی زندگی کند که هر روز شعارش این باشد که «خب! این جوری اش را هم امتحان می کنیم.»
• تفکرات: مشتاقان به تجارب تازه عاشق شنیدن فکرهای تازه اند. آن ها بدشان نمی آید که یک نفر در مورد فکرهای متفاوتش با شماحرف بزند.
• ارزش ها: مشتاقان به تجربه های تازه حتی در برابر ارزش های تازه هم از خودشان مقاومت نشان نمی دهند. این مورد نیز برای نامزدها باید خیلی مهم باشد، وگرنه خانه تبدیل به مکان بحث های ایدئولوژیک خواهد شد.

مسئولیت پذیری
پرونده های طلاق را نگاه کنید! یک مرد لاقید و یک زن مقید ( یا به همین احتمال برعکس!) یک نفر که با وجدان است و یک نفر که انگار توی مغزش سلولی برای وجدان نیست. توی این ویژگی شخصیتی هم تا آنجا که می شود مثل هم باشید لطفا.
مسئولیت پذیری شامل ویژگی های زیر است:
• کفایت: آدم های مسئولیت پذیر آدم های با کفایتی هستند. شما می توانید با خیال راحت کاری را دست آن ها بسپارید و مطمئن باشید که به نحو احسن انجام می شود.
• نظم: آدم های مسئولیت پذیر آدم های منظمی هم هستند. این ویژگی هم در ازدواج خیلی مهم است. اگر یک آدم بی نظم با یک آدم منظم ازدواج کند، هر دو زجر می کشند.
• وظیفه شناسی: آدم های مسئولیت پذیر دقیقا معنای وظیفه را می دانند و سرشان هم برود از وظیفه اجرا کردن دست برنمی دارند.
• پیشرفت: آدم های مسئولیت پذیر به پیشرفت خیلی اهمیت می دهند. آن ها اصلا آدم های قانع به وضع موجود نیستند. یادتان باشد که یک آدم پیشرفت گرا نمی تواند با یک آدم قانع زندگی کند.
• تلاش: آدم های مسئولیت پذیر پر تلاش هستند. آن ها اهل کارند. برعکس آدم های مسئولیت ناپذیر خیلی آدم های بی حالی هستند. آدم های بی حال نمی توانند با آدم هاهی تلاشگر زندگی خوبی داشته باشند.
• خودنظم بخشی: آدم های مسئولیت پذیر می توانند زندگی خودشان ار خودشان روبه راه کنند. آن ها می توانند گلیم خودشان را از آب بیرون بکشند و به کارهای شخصی تان سر و سامان دهند. این ویژگی هم برای شروع یک زندگی مهم است.
• ژرف اندیشی: آدم های مسئولیت پذیر علاوه بر این که آینده را در نظر می گیرند به عمق چیزها هم توجه می کنند. یادتان باشد که یک آدم سطحی نمی تواند با آدمی که در مورد همه چیز تفکر عقلانی و فلسفی دارد زندگی کند.
سعید بی نیاز، کارشناس ارشد روان شناسی بالینی