آرامیس مشاور




واکنش های روان شناختی به طلاق، چگونه طلاق را بپذیریم؟

شاید شما هم یکی از همان هایی هستید که مدتی است به طلاق فکر می کنید، به تازگی از همسرتان جدا شده اید و روزهای سخت پس از طلاق را سپری می کنید، یا برای طلاق اقدام کرده اید و مراحل قانونی آن را پشت سر می گذارید. تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که کدام واکنش های شما در ماه های اخیر، در پاسخ به طلاق ایجاد شده است؟
ما در پاسخ به طلاق، واکنش های مختلفی از خود نشان می دهیم. این واکنش ها شبیه واکنش هایی هستند که ما نسبت به بحران ها و استرس های بزرگ زندگی مانند مرگ، بیماری بدخیم یا ورشکستگی از خود نشان می دهیم.
کویلر راس معتقد است که آدم ها از چند مرحله می گذرند تا بتوانند طلاق را بپذیرند و با ان سازگار شوند . این مراحل عبارت اند از: انکار، خشم، افسردگی، چانه زنی و پذیرش.

در این قسمت به تفصیل به شرح این مراحل می پردازیم.

1- شوک و انکار
انکار واقعیت یکی از دفاع های ناپخته، اما رایج در همسران در آستانه طلاق است. کسانی که از این دفاع استفاده می کنند به نوعی خودشان را فریب می دهند . انها طلاق را جدی نمی گیرند و به خودشان می گویند: «نه چنین چیزی نمی تواند برای من رخ دهد.»، «امکان ندارد ما از هم جدا شویم و ...» اگر با چنین افکاری دست و پنجه نرم می کنید ، سعی نکنید نسبت به آنها بی اعتنا باشید ، باید با این افکار و بی اعتنایی ها به درستی روبه رو شوید. از خودتان بپرسید که تعجب آور نیست این قدر بی اعتنا به نظر می رسید؟ دریابید که چه احساسی دارید، با یک کارشناس در مورد طلاق صحبت کنید و برون ریزی داشته باشید. برخی از افراد حتی بعد از طلاق قانونی هم باورشان نمی شود از همسرشان جدا شده اند. این افراد علاوه بر انکار، دست به توجیه هم می زنند و با خود می گویند:« این طور نیست، همسرم اصلاً تمایلی به جدایی از من نداشت»،« او تحت تاثیر فشار خانواده این کار را کرد »؛ این افراد حتی پس از طلاق قانونی هم حلقه ازدواج خود را دارند، چرا که هنوز خودشان را نسبت به همسرشان متعهد می دانند.
جزو هر کدام از افراد که باشید برای ذوب شدن یخ انکار، کارهای زیر را انجام دهید:
عکس عروسی خود و همسرتان را از دیوار اتاق خواب بردارید.
حلقه ازدواج خود را دربیاورید.
به دوستان و نزدیکان موضوع طلاق را اطلاع دهید.
وسایل شخصی همسر سابقتان را به او بدهید یا به عنوان یادگاری به فرزندتان ببخشید.

2- خشم
بیشتر افراد به دنبال طلاق، احساس رنجش ، آزردگی ، خشم ، حقارت، اضطراب و نفرت را تجربه می کند. به خاطر داشته باشید که تجربه احساسات منفی در چنین وضعیت دشواری کاملا طبیعی است . روی روش های صحیح ابراز خشم کار کنید . فعالیت های جسمانی ، ورزش، گریستن، از جمله روش های سالم برای ابراز خشم است. برای نمونه، به همسر یا کسی که از او خشمگین و آزرده هستید نامه بنویسید. نامه ای که هرگز پست نمی شود. در آن نامه در مورد احساسات خود حرف بزنید و دلایل خشم و نفرت و آزردگی خود را بیان کنید. به خودتان فرصت دهید و انرژی منفی خشم را به مسیر مثبتی هدایت کنید.

3- چانه زنی
پس از ذوب شدن یخ انکار و برون ریزی خشم، کسی که برای جدایی آمادگی ندارد، مضطرب و وحشت زده می شود و به هر دری می زند تا جلوی طلاق را بگیرد؛ متوسل شدن به اقوام ، دوستان و آشنایان یکی از راه هاست.
طلاق واقعیت تلخی است . واکنش های شما نشانه این است که تغییراتی در حال رخ دادن است و شما به تنهایی توانایی رویارویی با انها را ندارید. تحمل شرایط پس از طلاق دشوار است و بسیاری برای فرار از آن، همه تلاش خود را به کار می گیرند. برای حل مشکلات خود وکیل بگیرید، در صورت نیاز به روان شناس مراجعه کنید و از خانواده و دوستان با تجربه کمک بگیرید.

4- افسردگی
افسردگی محصول فقدان بسیاری از چیزها از جمله در زندگی زناشویی است. اگر احساس می کنید افسرده شده اید، از یک کارشناس کمک بگیرید. درخواست کمک از کارشناسان ، در صورتی که به آن نیاز دارید نشانه ضعف نیست؛ بلکه نقطه قوت شماست، شما باید در این شرایط ، کارشناس را به عنوان یک دوست در کنار خود داشته باشید و توصیه های او را جدی گرفته و اجرا نمایید.

5- پذیرش و بهبودی
آخرین مرحله در فرآیند طلاق، پذیرش است. پذیرش، شفا و بهبودی را با خود به همراه می آورد. اندیشیدن به زندگی پس از طلاق محصول پذیرش است و تا زمانی که نتوانید جدایی را بپذیرید، نمی توانید برای زندگی جدید خود برنامه ریزی کنید . اشتباهات خود را بپذیرید و آنها را به عنوان فرصتی برای یادگیری در نظر بگیرید از خودتان بپرسید:
به راستی برنامه ام پس از طلاق چه خواهد بود؟
نشانه هایی که نشان دهنده نرسیدن به پذیرش هستند به شرح زیر است:
در طول روز همچنان به همسر سابق خود فکر می کنید و احساس می کنید که همچنان او را دوست دارید.
همچنان با خشم و نفرت شدید از همسر سابق یاد خود یاد می کنید.
نسبت به رابطه همسرتان با فرد دیگر حساس هستید.
در صورت رویارویی با این موارد شما نتوانسته اید با طلاق سازگار شوید و ان را بپذیرید . باید از یک کارشناس کمک بگیرید تا شما را به سمت پذیرش سوق دهد.

نسرین اسماعیلیان، کارشناس ارشد روان شناسی خانواده درمانی