آرامیس مشاور




تماشای تلویزیون توسط کودکان مدیریت می خواهد.

گفت و گو با دبیر انجمن روان پزشکی کودکان و نوجوانان آقای دکتر مهدی تهرانی دوست
تاثیرات تلویزیون بر کودکان موضوعی است که ذهن خانواده ها را به خود مشغول می کند. در این مورد با دکتر مهدی تهرانی دوست، روان پزشک و دیر انجمن روان پزشکی کودکان و نوجوانان که ریاست بیمارستان روان پزشکی روزبه را نیز به عهده دارد. به گفت و گو نشستیم.

یک کودک به طور متوسط در روز چقدر باید تلویزیون نگاه کند؟
یک کودک به طور متوسط در روز باید بین یک تا دو ساعت از وقت خود را به تماشای تلویزیون سپری کند. البته این ساعت در سنین مختلف متفاوت است . معمولا بیشتر از این ساعت توصیه نمی شود؛ چرا که بیش از آن مسائلی به همراه دارد.
آیا این میانگین براساس هر سنی متفاوت است؟
بله براساس سنین مختلف تماشا کردن تلویزیون متفاوت است. در سنین پایین تر تماشای تلویزیون کمتر توصیه می شود می شود و سنین دیگر نیز در موارد مختلف متفاوت است.
تاثیر مخرب برنامه های تلویزیونی بر بچه ها چیست؟
تاثیر بد و چه خوب معمولاً به محتوای برنامه ها برمی گردد و به محتوای آنها بستگی دارد. در محتوا می توان تاثیر مخرب یا مثبت را قرار داد. همچنین به ساعت و مدت زنان برنامه بستگی دارد. اما مهم ترین تاثیرات مخرب برنامه های تلویزیونی که بر اثر تماشای زیاد آن و نشستن مداوم کودک و نوجوان پای برنامه های تلویزیون ایجاد می شود، اضافه وزن، کاهش تعاملات اجتماعی بچه ها، تاثیر منفی بر وضعیت تحصیلی آنها و ... است.
آیا برنامه های کودک هم می تواند تاثیرات مخربی بر کودکان داشته باشد؟
بله، هر برنامه ای با توجه به محتوا، آن چنان که گفته شد، می تواند تاثیرات مخربی داشته باشد . اما این که چگونه این اتفاق رخ می دهد نیز فرق می کند. بنابراین باید تمام برنامه ها حتی برای کودکان دارای اصولی باشند و این اصول در هر گروه سنی متفاوت است.
تاثیرات مثبت برنامه های تلویزیونی بر کودکان چیست؟
آموختن و آموزش مهارت اجتماعی و ارتباط برقرار کردن و رفتار درست انجام دادن، از تاثیرات مثبت برنامه های تلویزیونی است. البته در آموزش باید این موضوع را مدنظر قرار داد که آموزش کاملاً غیرمستقیم باشد. برنامه ها، داستان ها و فیلم هایی که ارائه می شود نیز باید براساس آموزش و البته سرگرمی باشد تا تاثیرات خود را بگذارد.
پدر و مادر برای مدیریت تماشای تلویزیون توسط فرزندان چه کارهایی می توانند انجام دهند؟
مهم ترین چیزی که پدر و مادر در مدیریت برنامه های تلویزیونی مدنظر قرار دهند، کنترل داشتن بر محتوای برنامه هایی است که بچه ها تماشا می کنند. برخی برنامه ها ممکن است آموزش های رفتار نامطلوب و نابهنجار داشته باشند که والدین تنها در صورت نظارت و کنترل داشتن بر برنامه های دیدنی فرزند خود می توانند آن را کشف کنند. رها کردن کودک برای دیدن تمام برنامه های تلویزیونی نتایج زیانباری دارد.
اما راه حل دیگر مدیریت بر تماشای تلویزیون، در نظر گرفتن تماشای برنامه ها در قبال تشویق یا تنبیه است. اگر فرزند کار خوبی را انجام داد، به عنوان تشویق اجازه دیدن برنامه تلویزیونی داده شود و اگر رفتار نادرستی داشت، وی را از دیدن برنامه محروم کنند.
ماهنامه سپیده دانایی، شماره 49